کد مطلب: 116329
واکنش ايران به تحريم‌هاي جديد چه باشد؟
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 710

به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، "سرگئي لاوروف" وزير امور خارجه روسيه اعلام کرد که اتحاديه اروپا در تحقق مرحله نخست توافقات بدست آمده بين «گروه ?+?» با ايران در ژنو تعلل به خرج مي‌دهد و خطر به تعويق افتادن اجراي توافقات وجود دارد.

وزير خارجه روسيه يادآور شد: متاسفانه آغاز تحقق مرحله نخست (اجراي توافقات) به تاخير افتاده است، براي اينکه اتحاديه اروپا به ما اطلاع داده که اين توافقات بايد ابتدا از سوي همه کشورهاي عضو اتحاديه اروپا مورد تاييد قرار بگيرد. به احتمال زياد اين مسئله در تاريخ ?? دسامبر (?? آذر ماه) سال جاري مورد بررسي قرار خواهد گرفت.

لاوروف معتقد است: علائمي وجود دارد که اين بار کشورهاي اروپايي نتوانند اين بسته پيشنهادي را مورد تاييد قرار دهند. در آن صورت اين مسئله به ماه ژانويه سال آينده موکول خواهد شد.

اين در حالي است که اخيرا وزارت خزانه‌داري آمريکا نيز افراد و شرکت‌هاي جديدي را وارد ليست تحريم‌هاي قبلي ايران کرده است. امري که به گفته کارشناسان اگرچه توافق ژنو را نقض نمي‌کند اما مخالف "روح توافق ژنو" است.

دکتر داوود هرميداس باوند استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بين الملل در گفتگو با فرارو گفت: «آنچه از بعد از توافق ژنو تاکنون انجام گرفته مجموعه تعهداتي است که ناظر بر ايران بوده، در حالي که طرف مقابل تاکنون اقدام خاصي انجام نداده است.»

اين استاد دانشگاه درباره ضرورت تاييد توافق ژنو توسط کشورهاي اتحاديه اروپا گفت: «وقتي نماينده سياست خارجي اتحاديه اروپا در مذاکرات حضور داشته به اين معنا است که کشورهاي عضو اتحاديه اروپا به تفاهماتي رسيدند و تنها بايد توسط کشورهاي اين اتحاديه تاييد شود.»

وي ادامه داد: «کشورهاي شمالي اروپا همچون سوئد، نروژ، فنلاند و دانمارک خيلي موافق تحريم‌ها نبودند و ديدگاه ملايم‌تري دارند و علي‌رغم ميل خود دنباله‌روي کشورهاي مرکزي و جنوب اتحاديه اروپا هستند.»

وي با بيان اينکه اين وجه نگاه متفاوت در اتحاديه اروپا نسبت به ايران وجود دارد تصريح کرد: «بنابراين اگر قرار باشد ?? کشور اتحاديه اروپا توافق صورت گرفته در ژنو را تاييد کنند من فکر نمي‌کنم آن را محکم‌تر و سخت‌تر کنند؛ چون توافق ژنو مدنظر کشورهاي مرکز و جنوب بوده و اگرچه ممکن است شمالي‌ها بخواهند آن را تعديل کنند که البته بعيد است موافقت شود، اما سخت‌تر از اين نخواهد شد.»

باوند درباره ورود افراد و شرکت‌هاي جديد در ليست تحريم‌هاي گذشته توسط آمريکا گفت: «درست است که تحريم‌هاي خزانه‌داري آمريکا از نظر زماني غيرمنتظره بود و به لحاظ رواني فضا را مقداري به نفع مخالفين مذاکره مي‌کند تا بگويند آمريکا قابل اعتماد نيست؛ اما ماهيت اين اتفاق با مذاکرات پيش‌رو که توافقات اوليه درباره آن صورت گرفته متفاوت است؛ هرچند اثرات رواني و تبليغاتي خود را خواهد داشت.»

اين استاد دانشگاه درباره علت انجام اين اقدام از سوي آمريکا گفت: «من فکر مي‌کنم دولت آمريکا بيشتر قصد داشته آوانسي به نيروهاي تندور در آمريکا بدهد و آنها را ساکت کند وگرنه از نظر زماني اقدام خردمندانه‌اي محسوب نمي‌شود.»

باوند در پاسخ به اين سوال که آيا با اين شرايط رسيدن به توافق نهايي مشکل‌تر نشده است؟، گفت: «تاکنون تا حدود زيادي درخواست‌هاي طرف غربي از ايران تامين شده است و لذا اکنون طرف غربي است که بايد تعهدات خود را انجام دهد.»

وي ادامه داد: «اگر قرار باشد آمريکا و ديگر کشورهاي ?+? نکات جديد ديگري را مطرح کنند که ايران را مجبور به عقب‌نشيني کنند احتمال رسيدن به نتيجه مطلوب کاهش پيدا خواهد کرد. اما اگر در همين چارچوبي که شکل گرفته حرکت کنند که معمولا هم به صورت گام به گام خواهد بود من فکر مي‌کنم به صورت نسبي برد با طرف مقابل خواهد بود.»

باوند درباره واکنش ايران به اقدام اخير آمريکا گفت: «به نظر من اقدام اخير آمريکا از سوي کساني که در جناح مخالف مذاکره با ايران بودند صورت گرفت تا کارشکني کنند.»

وي ادامه داد: «اينکه اين اقدام از سوي وزارت خزانه‌داري صورت گرفته دال بر اين نيست که تمام نهادهاي حکومتي آمريکا تمام و کمال در خدمت آقاي اوباما باشند. چنانکه اکنون موضع برخي از اعضاي دموکرات کنگره با موضع جمهوري‌خواهان افراطي يکسان است؛ در حالي که به لحاظ همبستگي حزبي بايد به نفع حزب خود موضع‌گيري کنند.»

باوند گفت: «به نظر من ايران نبايد اسير اين گونه اقدامات شود و واکنش‌هاي آن نبايد تحت تاثير رويدادهاي حاشيه‌اي قرار بگيرد؛ بلکه بايد همان جريان مذاکرات که ماهيت آن به کلي متفاوت است را ادامه دهد.»

وي ادامه داد: «ايران بايد تحت فشارها و تبليغات داخلي از مذاکرات پيش رو عقب‌نشيني نکند و مذاکرت را ادامه دهد و اگر هم در نهايت طرف مقابل بخواهد در جهت نافرجامي مذاکرات اقدامات جديدي را مطرح کند، آنگاه دست ايران براي اقداماتي که قبلا انجام داده و يا بعدا مي‌خواهد انجام دهد بازتر خواهد بود؛ چرا که قبلا حسن نيت خود را نشان داده است.»

وي افزود: «اگر برنامه طرف مقابل اين است که مذاکرات به سرانجام نرسد در مذاکرات پيش رو از همان ابتدا شروع به سنگ انداختن خواهند کرد. اما ايران بايد بر روي مسائل خود بايستد و اعلام کند با حسن نيت اين آمادگي را براي ادامه مذاکرت دارد. چرا که اگر اين کار را نکند تحريم‌هاي کنگره که متوقف شده فعال مي‌شود و بايد دانست که اين تحريم‌ها با حقوق بشر و حمايت از ترويسم بين‌المللي ارتباط داده شده است و لذا عرصه‌هاي ديگري اضافه خواهد شد که پذيرش آنها براي ايران بسيار مشکل خواهد بود.»

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html